“Imagine Peace”, de slotceremonie voor de Notre-Dame kathedraal

Imagine Peace

“Imaginer la Paix” – “Imagine Peace”, een ontmoeting die mensen van verschillende religies en culturen samenbrengt met als gemeenschappelijke doel een toekomst in vrede op te bouwen, kwam dinsdagavond tot een einde op het plein voor de Notre-Dame kathedraal in Parijs.

De Aartsbisschop van Parijs, Laurent Ulrich, opende de slotceremonie en benadrukte hoe Parijs, een stad die al vele momenten van verzoening heeft meegemaakt, opnieuw een symbool van hoop kan zijn. Met zijn woorden nodigt hij iedereen uit om verder te kijken dan de verdeeldheid, want dialoog tussen religies is de sleutel tot het bouwen van duurzame bruggen. 

Op het plein voor de Notre-Dame kathedraal heerste een sfeer van hoop en verzoening. Ontroerende getuigenissen, zoals die van Gilberte Fournier, een 93-jarige vrouw die over haar jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog in Parijs vertelde, herinnerde ons allen eraan hoe belangrijk het is om de verschrikkingen van het verleden niet te vergeten en te blijven geloven in vrede. 

Ook de boodschap van paus Franciscus bereikte ons, die eraan herinnerde dat de weg naar vrede lang en uitdagend is, maar essentieel is om een samenleving op te bouwen die de menselijke waardigheid respecteert en gerechtigheid bevordert, “Laten we ons niet overgeven aan de logica van oorlog en verdeeldheid”, moedigde de paus aan en spoorde allen verder aan om te blijven werken aan vrede en verzoening.

De plechtigheid eindigde met een toespraak van de voorzitter van de Gemeenschap van Sant’Egidio, Marco Impagliazzo, die de vele deelnemers bedankte om vrede te omarmen en te delen. Marco Impagliazzo vertelde dat vrede een idee is dat dag na dag wordt opgebouwd, door ontmoeting en dialoog. “Afgelopen dagen hebben we het gehad over kinderen die dromen van vrede en mensen die zich verzetten tegen oorlog”, zei hij, en nodigde iedereen uit om die droom verder te dragen. 

Met de slotceremonie eindigde een bijeenkomst dat een duidelijke boodschap achterlaat: vrede is mogelijk. De woorden van hoop en verlangen naar dialoog begeleiden ons naar de volgende bijeenkomst in Rome. De slotceremonie is terug te bekijken op het YouTube kanaal van Sant’Egidio.

De Gemeenschap van Sant’Egidio verheugt zich verder over het aanstaande bezoek van paus Franciscus aan ons land. Op vrijdag 27 september bent u van harte welkom om met een delegatie van Sant’Egidio de paus te begroeten aan de Sint-Pieterskerk in Leuven. Concreet wordt er afgesproken om 16u aan het Martelarenplein voor het station in Leuven en van daaruit wandelen we samen naar de Sint-Pieterskerk. Bij vragen kan u het nummer van de organisatie contacteren +32 476 91 19 50.

Op zondag 29 september, om 10u, vindt de eucharistieviering plaats in het Koning Boudewijnstation in Brussel met als thema ‘God gaat op weg met zijn volk’. Voor degenen die geen plek hebben kunnen bemachtigen, is de viering mee te volgen op VRT Canvas.

Galerie

Agenda

12 november 2024

Het boek “Prière, pauvres, paix. L’abécédaire de Sant’Egidio” (Le Cerf, 2024) van de Franse historicus Jean-Dominique Durand wordt voorgesteld in Brussel op dinsdag, 12 november 2024 om 19u30 (plaats van afspraak: Comece, de Meeûssquare 19/1, nabij Station Luxemburg). Vier genodigden delen hun leeservaring vanuit een diplomatiek, sociaal, seculier en kerkelijk standpunt. De avond verloopt in het […]

9 september 2024

Gebed met en voor vluchtelingen.