A Global Friendship for a Future of Peace

Global Friendship

“In vriendschap ligt de overwinning”: de keuze voor vrede van duizend jonge Europeanen, die deze week samenkomen in Berlijn voor de conferentie “A Global Friendship for a Future of Peace”.

Meer dan duizend jonge Europeanen die om vrede vragen en dit helpen te realiseren in hun eigen land, komen deze week samen in Berlijn voor de jongerenontmoeting “Global Friendship”. Niet alleen jongeren uit Italië, Frankrijk of Duitsland, maar ook uit landen waar oorlog is, zoals Oekraïne. “A Global Friendship for a Future of Peace”, de internationale conferentie van de “Youth For Peace”, een beweging die verbonden is met de Gemeenschap van Sant’Egidio, beleefde gisteren (28 augustus) haar meest intense dag. Er werd een grote bijeenkomst gehouden met als titel “In vriendschap ligt de overwinning”, met getuigenissen van talloze jongeren, middelbare scholieren en studenten, afkomstig uit 13 Europese landen en met deelname van de voorzitter van Sant’Egidio, Marco Impagliazzo. 

“In de afgelopen jaren is de beweging van Youth For Peace gegroeid en heeft ze een stempel gedrukt op tal van steden in Europa, Afrika, Latijns-Amerika en Azië, door een stem te geven aan de vele dromen en hoop van een generatie die weinig wordt gehoord”, aldus Impagliazzo. “Dat we de vrede tot onze vlag en dagelijkse strijd hebben gemaakt, is een teken van vernieuwing in de wereld van vandaag, die wordt gekenmerkt door de alomtegenwoordige logica van oorlog die alleen tot de dood leidt: van oorlogen die met wapens worden uitgevochten tot de kleinere, alledaagse conflicten die zo normaal lijken dat ze ons doen geloven dat de enige manier om te winnen is door anderen te beledigen, te schreeuwen en te bekritiseren. Maar wij weten dat je anderen niet het slechtste kan geven. Aan anderen, te beginnen bij de armen, moet het beste van onszelf worden gegeven,” besloot hij. 

Tijdens deze bijeenkomst spraken de jongeren over hun inzet gedurende het hele jaar, in de buitenwijken, met kinderen in moeilijkheden, daklozen en eenzame ouderen, maar ook over hun solidaire vakanties, die velen doorbrachten met vluchtelingen in de opvangkampen van Griekenland en Cyprus. “Global Friendship” is een belangrijk Europees evenement voor de vrede, zeker in een tijd die wordt gekenmerkt door verschrikkelijke oorlogen, zoals in Gaza en Oekraïne. En juist uit Oekraïne (uit Kiev, Lviv, Ivano-Frankivsk en Charkov) kwamen een honderdtal jongeren die getuigden hoe solidariteit met de ontheemden en zoveel andere mensen die door de oorlog lijden, de eerste actie is die vrede creëert. Hiernaast werd er ook gesproken over ecologie, migratie en armoede in de stad waar 35 jaar geleden een muur viel, maar ook werd er in dialoog getreden over de kracht van democratie en het zoeken naar vreedzame wegen die tot verandering leiden. 

Global Friendship 2024 loopt van 27 tot en met 29 augustus in Berlijn.

www.santegidio.org

Galerie

Agenda

22 september 2024

De Gemeenschap van Sant’Egidio en het aartsbisdom Parijs organiseren de Internationale Ontmoeting voor Vrede 2024 getiteld “Imaginer la Paix” – “Imagine Peace”, die van 22 tot en met 24 september 2024 zal plaatsvinden in de Franse hoofdstad. Na de historische ontmoeting in Assisi in 1986 op initiatief van Johannes Paulus II brengt de 38e editie […]

8 september 2024

Op zondag, 8 september 2024, vindt een wandeling plaats ter herdenking van het Antwerpse luik van de Holocaust, onder het motto “Wie vergeet, is gedoemd te herhalen”. Deelnemers dragen bordjes mee met daarop de namen van de concentratiekampen, als een sinistere waarschuwing om de tragedie die ook onze stad getroffen heeft, nooit te vergeten. De […]